6 кольорів: Як фарбувати крашанки на Великдень природніми барвниками

Природні кольори для крашанок. Як пофарбувати яйця природніми барвниками на Великдень (Пасху )
true

Коли наближається Великдень і запах свіжоспеченої великодньої паски витає в повітрі, настає час фарбувати яйця. І це дуже легко зробити з продуктів, які можна купити на ринку чи у магазині. Це екологічно безпечно, та й до того ж це можна зробити з дітьми. Так діти познайомляться з природніми барвниками.

Є деякі продукти, які дуже добре фарбують яйця, даючи насичений колір. Інші дають лише трохи кольору, але це також може виглядати доволі цікаво .

При фарбуванні найкраще використовувати білі яйця, оскільки на них найкраще демонструються природні кольори. Якщо яйця коричневі, колір буде не таким інтенсивним.


1. Цибулеве лушпиння: як пофарбувати яйця в цибулі

Лушпиння цибулі може надати від оранжевих відтінків до насичених темно-коричневих кольорів. Все, що вам потрібно - це шкірка цибулині, яку потрібно залити водою, зварити та дати настоятися. А потім у цій рідині зварити яйця 10-15 хвилин. Під час варіння можна додати на літру воді пів столової ложки оцету.  

Відтінків, які можна отримати за допомогою цього способу багато.

Все буде залежати від:

  • забарвлення яєць
  • від того скільки часу варилося цибулиння і чи настоювалося воно
  • від того скільки потім лежали яйця у пофарбованій воді

Також в цибулевому лушпинні, можна зробити цікаві мармурові крашанки. Для цього потрібно:

  1. Нарізати лушпиння цибулі та папір.
  2. Яйце намочити у воді та обклеїти його.
  3. Замотати в капронову панчоху, чи щось, що зможе зафіксувати і притиснути суміш до шкарлупи яйця.
  4. Варити у цибулевому відварі аналогічно до попереднього варіанту зі звичайними автентичними яйцями.

Нижче наглядне відео цього процесу. Як зробити мармурові крашанки 


2. Куркума: як пофарбувати яйця в куркумі

Той, хто використовує куркуму в приготуванні страв, знає, наскільки в’їдливим є цей колір. Куркума зробить крашанки яскраво-жовтого кольору. Чим більше порошку ви додасте у воду і чим довше залишити яйцяі у рідині, тим більше жовті будуть яйця. 

Потрібно в каструлю додати 200 мл води, 2 чайні ложки куркуми та 1 чайну ложкою оцту. Все добре розмішайте і помістіть відварене яйця принаймні на 10 хвилин. Джерело

3. Чорниця: як пофарбувати яйця в блакитнй чи синій колір

Ця ягода не тільки чудово смакує, вона ще й є чудовими природними барвником. Звичайно, на Великдень чорниці важко знайти, але ті, хто має запаси у морозильній камері, може поекспериментувати і отримати чудові сині чи блакитні крашанки.

Потрібно 2 столові ложки замороженої чорниці залити 200 мл гарячої води. Дати настоятися рідині. А тоді замочити відварені яйця.  

Також можна чорницю з водою збити блендером, а тоді занурити яйця. На крашанках утворяться ще й крапочки. Джерело

4. Буряк: як пофарбувати яйця буряком

Красиві крашанки, які стануть світло-рожевого або насиченого рожевого кольору. Найпростіший спосіб - це зробити буряковий сік

Потрібно налити сік у склянку, додати 1 чайну ложку оцту і занурити туди варені яйця. Залежно від того, наскільки інтенсивним повинен бути колір, настільки довго треба залишити їх у соці.

Також можна просто очистити буряк і залити гарячою водою. Але тоді колір може бути не таким інтенсивним.

5. Кропива: як пофарбувати яйця в зелений колір

Ця пекуча рослина, зробить крашанки зеленого кольору. Потрібно кропиву відварити і залишити настоюватися. Чим довше тим краще. 

Потім відварені яйця зануруємо в рідину і терпляче чекаємо, до потрібного кольору. 

Якщо кропиви немає, можна спробувати петрушку чи шпинат.


6. Червона капуста: як пофарбувати крашанки у синій

Здається, що цей овоч забарвить крашанки фіолетовими. Але ні настоявшись у рідині від капусти, яйця стануть синього кольору. І чим довше вони там постоять, тим насиченішим та цікавішим буде синій колір крашанок

Потрібно подрібнити капусту, зварити та додати готові яйця, і чекаємо до потрібного кольору. 


Якщо ви ще не вибрали рецепт паски до Великодня, то тут ви знайдете аж 11 пропозицій рецептів від українських блогерів. Дякуємо за перегляд. Поширюйте український контент